domingo, 4 de diciembre de 2011

Internet



Què és Internet?

Internet és una xarxa pública i global de computadorrs interconnectats mitjançant el protocol d'Internet (Internet Protocol) i que transmeten les dades mitjançant commutació de paquets. Avui en dia, més i més gent utilitza Internet d'una manera força freqüent. Paraules com módem, correu electrònic, pàgina web, xat o ADSL, totes elles lligades a Internet, ja formen part del vocabulari habitual de molta gent. 


Orígens

Els orígens d'Internet es van donar a la dècada dels 90, però la seva història arrenca als anys 60 en plena guerra. El Departament de Defensa dels Estats Units va crear una xarxa de comunicacions que interconectava els punts neuràlgics de la seva estratègia militar. 
Durant la dècada del 1990, la xarxa guanyà en densitat. L'agost de 1991, el CERN publicà un projecte Worl Wide Web, i dos anys després Tim Berners-Lee inicià la creació de L'HTML. Internet com a mitjà de comunicació es va començar a generalitzar en els països desenvolupats a mitjant dels anys 90. En gran part, Internet l'han anat fet els ''internautes'', tot creant serveis majoritàriament gratuïts. De tota manera, des de finals dels anys 90, els serveis de pagament i el comerç electrònic hi tenen una presència cada vegada més gran.

  • 1961: el mes de juliol Leonard Kleinrock va publicar des del MIT el primer document sobre la teoria de commutació de paquets.
  • 1969: la primera xarxa interconnectada, és creà el primer enllaç per mitjà d'una línia telefònica commutada, gràcies als treballs i estudis anteriors de diversos científics i organitzacions des de 1959.
  • 1983: L'1 de gener ARPANET va canviar el protocol NCP per TCP/IP.
  • 1989-1990: amb la integració dels protocols OSI, en l'arquitectura d'Internet, es va inicar la tendència actual de permetre no només la interconnexió de xarxes, sinó també la de facilitat l'ús de diferents protocols de comunicacions. 
  • 2006: el 3 de gener, Internet va arribar als mil cent milions d'usuaris. Es preveu que en deu anys, la quantitat de navegants de la Xarxa augmentarà a 2.000 milions. 

Què es necessita per a connectar-se

Es necessari tenir diferents elements imprescindibles:

  • Mòdem: es un dispositiu, que mitjançant els protocols PPP i SLIP, realitza la conexió amb el proveedor d'accés a traves de la linia de telefon.
  • Proveedor d'acces a Internet: són els ordinadors que estan conectats a Internet i que ens permeten l'accés a ell
  • Protocols de comunicacions: té incorporat el TCP/IP per a poder comunicar-se amb el llenguatge de la Red.
  • Programes d'usuari: són navegadors webs, que ens permeten interpretat les dades rebudes vía mòdem. La necessitat de software es redueix als programes d'usuari de que l'ordinador deu dispondre per a que les dades que li son transmeses i que es capaç de rebre mitjançant el mode i la linea telefònica es converteixen en informació útil per a l'usuari.
  • Interns: son targes que s'instal·len en l'interior de la carcasa de l'ordinador, en un slot d'expansió de la placa base. La seva gran ventaja es que una vegada instal·lat no necessita alimentació externa.
  • Externs: es conecten a un dels ports series de la part trasera de la carcasa de l'ordinador. Prt a accedir a la Red es necessari contractar un proveedor.
- Serveis que ofereix la xarxa

  • World Wide Web











  • Correu electrònic








  • Compartiment de fitxers
  • Trucades telefòniques
  • Televisió per Internet
  • Xat 
Estructura de la web
  • Estructura d'arbre o jeràrquica: A partir d'una pàgina de benvinguda o portal (raiz) s'obren unes seccions (branques) que al seu torn contenen múltiples pàgines web (fulles)

  • Estructura lineal: a partir d'una pàgina de benvinguda o portal se succeeixen les següents pàgines una després d'una altra com si es tractés d'un llibre.

  • Estructura en xarxa: Les pàgines que formen el lloc web s'enllacen unes amb altres segons els seus continguts en una espècie de xarxa en la qual no s'aprecia cap tipus de jerarquia.







    Elements que componen la URL

    Tota URL està composta per diverses parts:
    1. Protocol mitjançant el qual s'accedeix al document(http,ftp...)
    2. Nom del domini
    3. Nom de la carpeta del servido en què està el document
    4. Nom del document


    Programes de navegació


    • Google Chrome: un nou navegador ràpid de Google.
  • Mozilla Firefox:La seva seguretat en línia és la màxima prioritat del Firexfox. És gratuït,l'ajudarà a obtenir el màxim rendiment de la web. 


  • Internet Explorer 8: dissenyat per ayudar a prendre el control de la seva privacitat i navegar amb confiança. Lliure de Microsoft. 


 

  • Safari: per a Windows d'Apple, el navegador més innovador del món. 



La barra de navegació

La barra de navegació segons on estigui el navegador pot canviar d'aspecte, els botons es desactiven si no són necessaris. Els botons centrals permeten escollir la vista amb què es vol consultar el document. Aquests botons estan actius només si s'està consultant un tema. Quan es fa click sobre un botó de la vista, s'accedeix a l'índex pertinent del tema. Els quatre primers botons de la barra de navegació permeten avançar i retrocedir en el projecte segons la vista actual.



Pràctica de navegació per diferents webs

1. Zara: és una pàgina web, utilitzada per dones, homes, i per a joves, també ofereix roba de nens petits.
2. Club bàsquet cornellà: és una web, on pots veure fotos, on pots veure els resultats de diferents equips del club...
3. Bàsquet català: pots trobar totes les lliges tan femenina, masculina, escolar mixte, i pots veure els seus resultats de les lliges i també pots trobar informàcio sobre, l'arbitratje, els campus d'estiu etc.
4. Viquipedia: la seva utilitat es extreure l'informàcio.
5. Bosanova: és una pàgina web, de bolsos, moneders, sabates, complements.


 

miércoles, 23 de noviembre de 2011

Sortida a Monserrat



Són fotos de la sortida a Monserrat amb l'escola, l'he fet amb el photosnack, que nomes has de penjar les fotos i seleccionar un model , i tu fa el programa.

miércoles, 9 de noviembre de 2011

Sistemes operatius



Aquests power point que he fet a classe de informàtica, ens explica els diferents sistemes operatius. Els més importants són: Microsoft Windows, Linux/GNU, i el Mac OS, i explica cadacún dels diferents sistemes operatius. Espero que us agradi el meu power point. 

martes, 18 de octubre de 2011

PERIFERICS

3. Esbrina què és la UCP. Enumera els elements que la componen i descriu quines funcions fa.
Unitat central de processament o CPU, és el component de l’ordinador i d’altres dispositius programables, que interpreta les instruccions contingudes en els programes i processa les dades. Els CPU proporcionen les característiques fonamental de l’ordinador digital ( la programabilitat) i són un dels components necessaris trobats a les computadores de qualsevol temps, junt amb l’emmagatzemament primari i els dispositius d’entrada/sortida.
Els elements que componen la UCP són aquests:

  • Unitat aritmetico-lògica : Realitza una operació segons l’opcode (operation code) indicat per la unitat de control, aquesta operació pot ser aritmètica.
  • Unitat de control: Unitat inclosa a la CPU encarregada de llegir les instruccions màquina guardades en la memòria principal i de generar les    senyals de control necessàries per controlar i coordinar la resta de les unitats funcionals d’un ordinador amb el propòsit de executar les instruccions llegides.
  • Registres : Són petites unitats que emmagatzemen dades del processador,       la capacitat dels registres serà una o una altra.
  • Funcionament:
Els funcionament d’un processador: totes les dades procedents de qualsevol perifèric o unitat d’emmagatzematge del PC arriben a la memòria RAM. Els microprocessadors llavors es capaç de llegir la informació continguda en aquestes direccions de memòria en un ordre determinat habitualment per sistema operatiu.


4. Descobreix quins processadors s’estan instal·lant actualment  en els ordinadors que es venen a les botigues d’informàtica.
El processador que actualment s’estan instal·lant en les botiges es el Intel core 2 duo.


5. Explica quina és la funció dels perifèrics i com els classificaries.
Perifèrics: són tots aquells dispositius que , tot i formar part de l’ordinador, es troben fora del contenidor principal.
Els perifèrics poden classificar-se en 5 categories principals:
  • Perifèrics d’entrada: capten i envien les dades al dispositiu que els processarà.  
  • Perifèrics de sortida: són dispositius que mostren o projecten informació cap a l’exterior de l’ordinador. La majoria són per a informar, alertar, comunicar, projectar o donar a l’usuari certa informació, de la mateixa manera s’encarreguen de convertir els impulsos elèctrics en informació llegible per l’usuari. Monitor Asus 152 euros.
  • Perifèrics d’entrada i sortida: serveixen bàsicament per la comunicació de l’ordinador amb el medi extern. 
                                                    


6. Com es pot classificar el software? Quines diferències trobes entre els diferents grups?       
Software es la suma de tots els programes informàtics, procediments i documentació que fan alguna tasca en un ordinador.
El programari es pot classificar en tres grans grups:

- Programari de sistema: proporciona les funcions bàsiques per a la utilització de l’ordinador, i pot ser dividit en sistema operatiu i sistema de suport. El sistema operatiu és el programari més bàsic. El programari de sistema ajuda a executar el maquinari i el sistema informàtic i proporciona a l’usuari i al programador interfícies adequades d’alt nivell, eines i utilitats de suport que permeten el seu manteniment. S’encarrega de gestionar gran varietat de maquinari que pot haver a un ordinador per tal que tots els elements puguin treballar junts. El programari de sistema s’encarrega de presentar l’ordinador com un tot als usuaris i a d’altres programaris sense que s’hagin de preocupar sobre com treballa cada maquinari particular.

- Programari de programació: és el conjunt d’eines que permeten al programador desenvolupar programes informàtic, utilitzant diferents alternatives i llenguatges de programació, d’una manera pràctica. Inclou entre altres:
-       Editors de text
-       Compiladors
-       Intèrprets
-       Enllaçadors
-       Depuradors
-       Editors de text
Els entorns integrats de desenvolupament agrupen les eines
anteriors, normalment en un entorn gràfic, de manera que el
programador no necessiti introduir múltiples ordres per, entre altres
coses, compilar, interpretar o depurar.

- Programari d’aplicació: és aquell que permet als usuaris dur a terme una o diverses tasques específiques, en qualsevol camp d’activitat susceptible de ser automatitzat, amb èmfasi en els negocis. Inclou entre d’altres:
-       Aplicacions de sistema de control i automatització industrial
-       Aplicacions ofimàtiques
-       Programari educatiu
-       Programari empresarial
-       Bases de dades
-       Telecomunicacions
-       Videojocs
-       Programari mèdic
-       Fulls de càlcul
-       Programari de disseny assistit
-       Programari de Fabricació assistida per ordinador
-       Programari de presa de decisions
-       Simuladors
-       Programari educatiu


jueves, 6 de octubre de 2011

QUÈ ÉS LA INFORMÀTICA?

QUÈ ÉS LA INFORMÀTICA?


La Informàtica és la ciència o tècnica relativa a la tecnologia que estudia el tractament automàtic de la informació utilitzant dispositius electrònics i sistemes computacionals. Guardar el document Word a la carpeta i publicar un article al bloc resumint la vostra informació. En el que avui dia coneixem com a informàtica hi influeixen moltes de les tècniques i de les màquines que  l'home ha desenvolupat durant la història per donar suport i potènciar les seves capacitats de memòria, de pensament i de comunicació. D'entre aquestes màquines cal destacar l'ordinador.


La informàtica està en les nostres vides, gran part de la n ostra societat s'ha desenvolupat a l'empara de les noves tecnologies i deu el seu èxit en gran part a aquesta ciència. A causa del gran auge que ha suposat la informàtica, considero important clarificar el concepte i posicionar en el lloc que li correspon per evitar confusions.


La informàtica és la ciència que s'encarrega del tractament automàtic de la informació. Aquest tractament automàtic és el que ha propiciat i facilitat la manipulació de grans volums de dades i l'execució ràpida de càlculs complexos.


ARQUITECTURES D’ORDINADORS


L' arquitectura de computadors és el disseny conceptual i l'estructura operacional fonamental d'un sistema de computador. És a dir, és un model i una descripció funcional dels requeriments i les implementacions de disseny per diverses parts d'una computadora, amb especial interès a la forma en la qual la unitat central de procés (CPU) treballa internament i accedeix a les direccions de memòria.  La segmentació d'instruccions és similar a l'ús d'una cadena de muntatge a una fàbrica de manufacturació. A les cadenes de muntatge, el producte passa a través a de diverses etapes de producció abans de tenir el producte acabat. Cada etapa de la cadena està especialitzada en una àrea específica de la línia de producció i porta a terme sempre la mateixa activitat. Aquesta tecnologia és aplicada al disseny de processadors eficients. A aquests processadors se'ls coneix com pipeline processors.
Un pipeline processor està compost per una llista de segments lineals i seqüencials on cada segment porta a terme una feina o un grup de tasques computacionals.
Les dades que provenen de l'exterior s'introdueixen al sistema per ser processades. La computadora realitza operacions amb les dades que té emmagatzemades a la memòria, produeix noves dades o informació per a ús extern.


JOHN VON NEUMANN


John von Neumann (Nom original hongarès, Margittai Neumann János Lajos) (Budapest, 1903 - Washington, 1957) científic, físic i matemàtic. Considerant per alguns com un dels més importants científics del segle XX.
Ja des de ben xicotet va mostrar geni i bona memòria, realitzant complicades operacions matemàtiques o poguent inclòs memoritzar pagines completes de la guia telefònica. Sense anar molt a classe, obtingué brillants qualificacions en matemàtiques a l'Universitat de Budapest. De 1921 al 1923 va estudiar  química a Berlín i, després, és va graduar en Enginyeria química a Zurich. Es doctorà en Matemàtiques als vint-i-tres anys i amb vint-i-cinc ja era considerat un geni per a la comunitat de matemàtics. Al 1933 junt a Alexander, Veblen, Einstein, Morse i Weyl es va convertir en un dels grans sis primers professors de matemàtiques del institut per a l'Estudi Avançat de Princenton (USA) on va estar per a la resta de la seua vida.
Junt a Oskar Morgenstern, al 1944 publicà, "Teoria de jocs i comportaments econòmics", que va revolucionar l'àrea de l'economia, introduint nous mètodes matemàtics per a l'anàlisi de problemes econòmics. Fou un dels iniciadors de les ciències de la computació, i precursor del primer ordinador, per als que va definir el bit com a unitat de memòria. Durant la Segona Guerra Mundial fou conseller de les Forces Armades dels Estats Units, va formar part del Projecte Manhattan i va contribuir a la fabricació de la bomba d'hidrogen.


LLENGUATGE DE PROGRAMACIÓ 
Un llenguatge de programació és un llenguatge informàtic usat per controlar el comportament d'una màquina, normalment un ordinador. Cada llenguatge té una sèrie de regles sintàctiques i semàntiques estrictes que cal seguir per escriure un programa informàtic, i que en descriuen l'estructura i el significat respectivament.


XARXES 
Es poden distingir dos tipus de xarxes socials:
-Analògiques o off-line, formades per grups de persones relacionades entre sí, i que es desenvolupen sense sistemes electrònics o informàtics connectats a la xarxa.
-Digitals o on-line, originades als medis informàtics i electrònics, que és on es desenvolupen.
Alhora, dins d'aquests hi ha dos grups:
Horitzontals, dirigides a tot tipus d'usuaris i sense una temàtica definida ni un objectiu concret. Les xarxes d'aquest tipus més conegudes són: Facebook, Twitter.
Per escala:
Xarxa d'àrea personal (PAN): és una xarxa d'ordinadors usada per a la comunicació entre els dispositius de la computadora (telèfons incloent les ajudes digitals personals) a prop d'una persona.
Xarxa d'àrea local (LAN): és una xarxa que es limita a una àrea especial relativament petita tal com una habitació, un sol edifici, nau o avió.
Xarxa d'àrea metropolitana (MAN): és una xarxa d'alta velocitat (banda ample) que dóna cobertura en una àrea geogràfica extensa.
Xarxa d'àrea àmplia (WAN): és una xarxa que s'estenen sobre una àrea geogràfica extensa.
Xarxa d'àrea virtual (VPN): és un grup de computadores amb un conjunt comú de recursos a compartir i de requeriments, que es comuniquen com si estiguessin adjunts a una divisió lògica de xarxes de computadores en la qual tots els nodes poden arribar als altre per el medi de difusió(domini del medi de difusió) en la capa d'enllaç de dades.


SISTEMA OPERATIU 
El sistema operatiu és el conjunt dels diferents programes que controlen el funcionament d'un ordinador. Les seves funcions, entre d'altres, consisteixen a gestionar les transferències d'informació internes, procurar la comunicació de l'ordinador amb els operadors, controlar l'execució dels programes amb la detecció dels errors, encadenar automàticament les feines, i optimitzar els recursos (memòria, unitat aritmètica, etc). El sistema operatiu actua com a amfitrió dels diversos programes d'aplicació que normalment corren sobre una màquina. Una de les principals funcions és gestionar els detalls de l'operació del maquinari, de manera que els diversos programes no se n'hagin d'ocupar, alleugerint i fent més fàcil així el procés de programació d'aquestes aplicacions. La gran majoria d'ordinadors, des de telèfons mòbil, ordinadors personals, videoconsoles fins a supercomputadors, usen algun tipus de sistema operatiu.
Funcions bàsiques: 
Els sistemes operatius, en la seva condició de capa programari que possibiliten i simplifica el maneig de la computadora, ocupen una sèrie de funcions bàsiques essencials per a la gestió de l'equip. Entre les més destacables, cadascuna exercida per un component intern (mòdul en nuclis monolítics i servidor en micronuclis), podem ressenyar les següents:
Proporcionar més comoditat en l'ús d'un computador.
Gestionar de manera eficient els recursos de l'equip, executant serveis per als processos (programes)
Brindar una interfície a l'usuari, executant instruccions (comandaments).
Permetre que els canvis deguts al desenvolupament del propi SOTA es puguin realitzar sense interferir amb els serveis que ja es prestaven (evolutivitat).
Un sistema operatiu ocupa 5 funcions bàsiques en l'operació d'un sistema informàtic: subministrament d'interfície a l'usuari, administració de recursos, administració d'arxius, administració de tasques i servei de suport i utilitats.


INTEL•LIGÈNCIA ARTIFICIAL
La intel•ligència artificial (IA) és una part de la informàtica, dedicada al desenvolupament d'algorismes que permet a una màquina (habitualment un computador) prendre decisions intel•ligents o, si més no, comportar-se com si tingués una intel•ligència semblant a la humana.
Determinar si un ordinador realment es comporta de manera intel•ligent és complex. Hi ha moltes definicions de què és exactament la intel•ligència artificial. La més estesa és la deJohn McCarthy (1995), que afirma que "és fer que una màquina es comporti d'una manera que seria considerada intel•ligent en un humà."
Es considera l'avi de la intel•ligència artificial al britànic Alan Turing que, al llarg de la Segona Guerra Mundial i sota els auspicis del servei d'intel•ligència britànic, va començar a fonamentar les bases del que avui coneixem com a intel•ligència artificial.
Existeixen diferents tipus de coneixement i mitjans de representació del coneixement. El qual pot ser carregat en l'agent pel seu dissenyador o pot ser après pel mateix agent utilitzant tècniques de aprenentatge.
També es distingeixen diversos tipus de processos vàlids per obtenir resultats racionals, que determinen el tipus de agent intel•ligent. De més simples a més complexos, els cinc principals tipus de processos són:
Execució d'una resposta per defecte per cada entrada (anàlogues a actes reflexos en éssers vius).
Recerca de l'estat requerit en el conjunt dels estats produïts per les accions possibles.
Algorismes genètics (Anàleg al procés d'evolució de les cadenes d'ADN).
Xarxes neuronals artificials (Anàleg al funcionament físic del cervell d'animals i humans).
Raonament mitjançant una Lògica formal (Anàleg al pensament abstracte humà).
    

    viernes, 16 de septiembre de 2011

    Benvinguts al meu bloc

    Benvinguts tots al meu bloc! Em dic Laura, sóc de Cornellà de Llobregat. Aquest bloc l'hem creat a l'optativa de informàtica de la meva escola SAMC (Sant Antoni Maria Claret). M'agrada molt sortir amb les meves amigues i amics. Com a esport practico basquet, però m'agraden molts d'altres esports.També m'agrada molt fer fotos als paisatges naturals. En aquests curs espero aprendre coses noves sobre els ordinadors, les xarxes, els programes, etc...Jo penso que us agradara molt el meu bloc, perquè es molt interessant. Gaudiu-lo.